Mănuși de unică folosință:

5 mai este Ziua internațională a igienei mâinilor: o ocazie ideală pentru a atrage atentia împotriva folosirii neglijente a mănușilor de unică folosință.
Mănușile de unică folosință îi protejează pe cei care le poartă, țin murdăria și bacteriile departe, protejează pielea de contactul nedorit cu fluidele corporale. Și, de asemenea, protejează, conform ipotezei intuitive, persoana care este atinsă: pacientul când ia sânge, bătrânii care au nevoie de îngrijire la domiciliu la schimbarea pungii cateterului.

Mâinile goale sunt mai igienice decât mănușile de unică folosință.

Dar securitatea este înșelătoare. Multe asistente și medici cred că atunci când poartă mănuși, toate acțiunile lor cu mâinile sunt automat sterile, mai sterile decât atunci când sunt efectuate cu mâinile goale. Dar asta este o greșeală. Desigur, există mii de bacterii pe mâini, de exemplu pe palme și degete. Dar pielea umană nu eliberează mai mult de aproximativ 100 de bacterii atunci când mâinile ating o masă sau pielea altei persoane. Pe de altă parte, materialele plastice din care sunt fabricate mănușile de unică folosință disponibile în comerț sunt diferite. Aceste mănuși, atunci când sunt contaminate, eliberează aproximativ 100.000 de bacterii, de o mie de ori mai mult. Bacteriile pur și simplu se lipesc mai bine de pielea umană decât de latex sau vinil.

Mănușile de unică folosință sunt exclusiv pentru autoprotecție

Mănușile simple folosite în intervenții chirurgicale sunt concepute încă de la început pentru a proteja purtătorul, nu pacientul. „Întotdeauna au făcut parte din echipamentul individual de protecție al personalului medical  nu au pretins niciodată că protejează pacientul în același timp.