Începe cu integrarea persoanelor cu demență în societate. Ar trebui să devenim mai mult parte din acest lucru. Societatea ar trebui să aibă mai multă empatie și solidaritate față de persoanele cu demență. Nu există un remediu pentru demență, dar nici nu este imposibil să te descurci cu ea. Societatea este modelată de raționalitate, o înțelegere a autonomiei și, din ce în ce mai mult, de algoritmi. Prin urmare, este dificil ca persoanele cu demență să se încadreze în societate. Dar care este exact modul corect de a face față acesteia?

Persoanele cu demență pot fi ajutate prin a le recunoaște emoțiile și capacitatea specială de a percepe și de a învăța de la ele. Ar trebui să încercăm să înțelegem persoanele cu demență. Acest lucru se poate face, de exemplu, considerând  în continuare persoana cu demență un adult și tratând-o cu empatie și egal.

Este cert, comunicarea cu demența devine din ce în ce mai dificilă, dar acest lucru poate fi simplificat. Folosirea unui limbaj simplu și lipsit de ambiguitate și repetarea informațiilor importante vă poate ajuta. Propozițiile și metaforele complexe sau ironia și sarcasmul nu sunt înțelese de persoanele cu demență. Dacă aveți întrebări, ar trebui să aveți grijă să le limitați la un minim de alternative și să puneți mai multe întrebări da-nu. Persoanele cu demență au nevoie de timp pentru a răspunde. Critica, corecturile sau discuțiile nu lasă de obicei un efect pozitiv, deoarece pot duce la frustrare. Comunicarea nonverbală susține totuși efectul pozitiv.

Presiunea asupra corpului și trezirea amintirilor sunt mijloace bune de încurajare a persoanelor cu demență. Acest lucru se poate face cu ajutorul muzicii, de exemplu. Prin repetarea acțiunilor de zi cu zi, persoanele cu demență capătă independență. Menținerea contactelor sociale poate însemna, de asemenea, că independența este instruită și că ceea ce ați învățat este păstrat în memorie pentru mai mult timp. Crearea structurii și rutinelor poate fi de mare ajutor pentru persoanele cu demență pentru a face față vieții de zi cu zi.

Cu toate acestea, este important să ai grijă de tine și să nu te neglijezi. Dacă este necesar, ar trebui să vă luați regulat timp liber de la îngrijire sau să solicitați sprijin de la un serviciu de asistență medicală.