Codul ICD este un sistem recunoscut la nivel mondial cu care diagnosticul medical este denumit în mod uniform. ICD înseamnă „Clasificarea statistică internațională a bolilor și a problemelor de sănătate conexe”, în limba germană și simplificată: „Clasificarea internațională a bolilor”. Versiunea ICD-10 este în prezent în vigoare. În ianuarie 2022, noua versiune ICD-11 va intra în vigoare cu o perioadă de tranziție de 5 ani.
Medicii indică codurile ICD pe certificatele de incapacitate de muncă și alte documente medicale pentru a denumi în mod uniform diagnosticele. Codul oficial de diagnostic ICD este scris într-un limbaj tehnic greu de înțeles pentru persoanele care lucrează în domeniul medical.

Ce înseamnă literele și numerele?

Codul ICD este structurat în funcție de o structură fixă în care fiecare poziție își are semnificația ei. Litera de la început și următoarele două cifre indică categoria principală a unui diagnostic, de exemplu J45 înseamnă „Status asthmaticus”, adică astm. Diagnosticul poate fi denumit mai precis cu cifre suplimentare după un punct: J45.0 se referă la „astm bronșic alergic predominant” și J45.1 la „astm bronșic nealergic”.

Ce înseamnă literele suplimentare L, R, B și A, G, V, Z?

Identificatorii suplimentari pot fi specificați după codul ICD. Aceste litere oferă informații suplimentare:
Indicatorii suplimentari R (dreapta), L (stânga) și B (ambele părți) reprezintă partea afectată a corpului. În cazul unei rupturi a ligamentului încrucișat, de exemplu, medicii îl pot folosi pentru a indica dacă genunchiul stâng, drept sau ambii sunt afectați.

Indicatorii suplimentari A (diagnosticul exclus), G (diagnosticul confirmat), V (diagnosticul suspectat) și Z (starea după diagnostic) reprezintă fiabilitatea diagnosticului. Medicii îl pot folosi pentru a indica, de exemplu, dacă s-a dovedit o ruptură a ligamentului încrucișat sau, dimpotrivă, a fost exclusă.

Pentru ce se utilizează criptarea diagnosticului?

Cu codul ICD (de asemenea: cheia de diagnostic ICD), fiecare boală poate fi atribuită uniform la nivel mondial. În Germania, medicii sunt obligați să își codifice diagnosticul în conformitate cu ICD-10-GM. Codificarea conform ICD-10-GM este utilizată pentru a documenta incapacitatea de muncă și în scopuri de facturare. „GM” înseamnă „Modificare germană”: Aceasta este o versiune a ICD-10-OMS valabil la nivel internațional, care a fost adaptată cerințelor sistemului german de îngrijire si al sănătății. Se bazează îndeaproape pe versiunea OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru a permite comparații și studii internaționale.

În plus, versiunea internațională ICD-10-WHO este utilizată în Germania: din 1998 aceasta a fost utilizată în Germania pentru a cripta cauzele decesului și constituie baza pentru statistici oficiale comparabile la nivel internațional privind cauzele decesului.