Noi reguli de carantină intră în vigoare în toate statele federale în aceste zile. Pentru personalul de îngrijire, carantina (după contact) și izolarea (după infecție) sunt scurtate. Ce înseamnă asta în detaliu?

1. Întrebare: De ce este necesară modificarea regulilor de carantină?
În noiembrie 2021 a apărut noua variantă de coronavirus Omicron, împotriva căreia nici persoanele vaccinate și recuperate nu sunt protejate optim. Între timp, cazurile de omicron din această țară ocupă o proporție din ce în ce mai mare. Raportul săptămânal de situație al RKI din 13 ianuarie 2022 afirmă că omicron a fost detectat în aproximativ 73 la sută din probele secvențiate. Cu toate acestea, proporția variază foarte mult de la stat la stat: în timp ce este de 96 la sută în Bremen, este de 11 la sută în Turingia.

Creșterea extremă a cazurilor îngrijorează experții. Deși Omicron pare a fi mai ușor, varianta de virus este probabil să dezactiveze mulți lucrători prin carantină (după contact) și izolare (după infecție). Pentru a proteja zonele de lucru relevante pentru sistem (cunoscute și ca infrastructură critică) de o pierdere critică de personal, guvernele federale și de stat au decis noi reguli de carantină din 7 ianuarie.

2. Întrebare: Ce s-a aplicat anterior asistentelor vaccinate?
Anterior, asistentele trebuiau să intre imediat în carantină și să fie testate în consecință dacă prezentau simptome. De asemenea, a fost impusă o carantină atunci când îngrijitorii au avut contact strâns cu o persoană infectată cu o variantă de virus. În cazul contactului cu o persoană infectată cu omicron, Institutul Robert Koch a recomandat până acum în general o carantină de 14 zile.

3. Întrebare: Ce reguli de izolare și carantină se vor aplica în viitor?
Timpul de izolare și carantină este redus semnificativ. Decizia federală-stat menționează în mod explicit angajații din spitale și unități de îngrijire medicală, cum ar fi personalul de îngrijire medicală. Pe viitor, li se va cere să se izoleze timp de 7 zile cu un test PCR ulterior după infectare.Important: Eliberarea de obligația de a izola doar cu un test PCR negativ sau cu valoare Ct (depășirea pragului) sub 30 și fără simptome pentru cel puțin 48 de ore.

Acest lucru se aplică personalului de îngrijire fără vaccinare sau infecție corona cu mai mult de trei luni în urmă.
Fără un test, obligația de izolare sau carantină încetează după 10 zile.

4. Întrebare: Ce se aplică asistentelor vaccinate și recuperate?
Noua decizie prevede că persoanele de contact vaccinate și recuperate nu trebuie să fie puse în carantină în anumite condiții. Și anume atunci când tocmai și-au revenit sau au fost vaccinați. „Proaspăt” în acest context înseamnă că boala sau vaccinarea finală nu a fost mai veche de trei luni.

5. Întrebare: Ce se aplică asistentelor care au vaccin booster?
Nu trebuie să fie în carantină ca persoane de contact.

6. Întrebare: Când vor intra în vigoare modificările?
Nu există o oră fixă ​​de începere comună pentru modificări. Rezoluția comună din 7 ianuarie 2022 conține doar nota că „guvernele federale și de stat vor face modificările necesare în reglementările legale în timp util”. Bundestagul și Bundesrat au convenit acum. Sâmbătă (15 ianuarie 2022) , rezoluția a fost publicată în Monitorul Federal publicat.

Noua regulă se aplică deja în multe state federale – de exemplu în Bavaria, Berlin, Baden-Württemberg, Saxonia și Mecklenburg-Pomerania de Vest. În Brandenburg se aplică de luni (17 ianuarie). Cu toate acestea, există state federale care trebuie să își implementeze propriile reglementări cu noile reglementări. Districtul Ennepe-Ruhr din Renania de Nord-Westfalia arată că acest lucru se întâmplă uneori mai repede decât era de așteptat. Districtul pune în aplicare reglementările în consultare cu Ministerul de Stat al Muncii, Sănătății și Afacerilor Sociale, la scurt timp după ce acestea au devenit cunoscute. Acest lucru este posibil prin așa-numitele decizii de caz individual, care ar putea fi aplicate și în altă parte.

7. Întrebare: Există critici la adresa schimbărilor pentru asistente?
Majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății cred că noile reguli au sens. Mulți experți, cum ar fi imunologul Carsten Watzl, salută, de asemenea, testarea gratuită a persoanelor de contact după șapte zile. Dar există și voci critice. Ei nu pun la îndoială procedura în ansamblu, dar sunt îngrijorați de faptul că carantina scurtă pentru a asigura îngrijirea ar putea deveni un risc de infecție. Acesta este momentul în care nu există suficientă capacitate de testare pentru testele PCR necesare.

8. Întrebare: Cum se confruntă alte țări cu carantina?
Alte țări se relaxează și ele. Spania, Marea Britanie și SUA contracarează pandemia cu reglementări adaptate de izolare și carantină. În Franța, persoanele infectate sunt acum eliberate din izolare după 7 zile. Persoanele de contact nu mai sunt supuse carantinării acolo, cu condiția să fie complet vaccinate sau să se fi recuperat. O altă cerință este testarea repetată.