Toată lumea vorbește despre Corona – de aproape doi ani încoace. Cu toate acestea, în pandemia de Corona, este ușor să pierdem din vedere faptul că sezonul gripei este peste noi. Un potențial val de gripă ar putea afecta astfel sistemele imunitare neantrenate. Acest lucru se datorează faptului că valurile de gripă au fost aproape complet absente în ultimul sezon și jumătate. Astfel noii viruși ar putea provoca întorsături mai severe dacă este necesar.

Este vorba de protecția pacientului, dar și de autoprotecție

Pentru Covid-19, știm cu siguranță că și persoanele vaccinate pot transmite virușii. Chiar și cu vaccinul antigripal, există riscul de a infecta pe alții în ciuda vaccinării, a spus el. Este posibil ca persoanele vaccinate împotriva gripei să fie infecțioase pentru mai puțin timp, dar „nu sterile”. Riscul de infectare a pacienților și de a începe astfel răspândiri mai mari ar trebui să fie ceva mai mic pentru persoanele vaccinate, dar exact cât de mare sau cât de mic este rămâne complet neclar în cazul gripei.

Cu toate acestea, STIKO presupune că protecția împotriva infecțiilor nu trebuie subestimată și consideră că vaccinarea pentru asistente și medici este imperativă din punct de vedere etic. STIKO afirmă literal: „Personalul medical reprezintă o posibilă sursă de infecție pentru pacienții care urmează să fie îngrijiți. Aceștia sunt adesea pacienți care, din cauza bolilor subiacente existente, au un risc crescut de a dezvolta o formă severă, posibil fatală de gripă. Vaccinarea a personalului medical urmează deci imperativul etic de a nu dăuna pacienților. În același timp, vaccinarea servește la protejarea personală a personalului medical care poate intra în contact cu pacienții cu gripă.“

Momentul ideal pentru vaccinarea antigripală

Comitetul permanent pentru vaccinare recomandă vaccinarea din octombrie până la mijlocul lunii decembrie. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de încă 10 până la 14 zile după vaccinare pentru ca protecția împotriva vaccinului să se deyvolte complet. Astfel, asistentele și medicii (și toate celelalte grupuri pentru care STIKO recomandă vaccinarea antigripală) sunt imunizate la timp pentru sezonul gripal, care începe de obicei la sfârșitul anului.