Muți oameni depind zilnic de donările de sânge. Acestea sunt urgent necesare în cazul diferitelor boli sau în cazul unui accident.

Pe scurt:
• Cine donează sânge, ajută oameni care au nevoie urgent de transfuzii datorită unor boli sau accidente.
• Pe lângă donația de sânge este posibil să donezi doar anumite componente sanguine cum ar fi plasma sau trombocite.
• Adulții sănătoși cu o greutate mai mare de 50kg pot dona în general oricând sânge.
• Potențialii donatori sunt controlați medical înainte de fiecare donare.
• Pentru a evita problemele de circulație a sângelui ce pot apărea înainte sau după donare , este recomandat să bei și să mănânci suficient.
• Chiar și donatorii pot profita

Cum se procedează la o donare de sânge?

Pregătirea pentru donarea de sânge
În prealabil trebuie să mâncați și să beți suficient pentru a vă întări corpul. Este important să beți lichide ceva mai mult decât de obicei – dar să nu consumați băuturi alcoolice. Înafară de asta nu ar trebui să consumați mâncăruri grase. La donarea de sânge trebuie să prezentați un act de identitate în original. La înscriere vi se vor lua datele personale.

Chestionarul și controlul medical
După înscriere completați chestionarul pentru donatori. În chestionar trebuie să răspundeți la întrebări legate de sănătatea dvs. În funcție de răspunsurile din chestionar se stabilește dacă puteți fi donator sau nu.
La final, vi se va lua o picătură de sânge din vârful degetului sau din lobul urechii pentru a vă fi stabilită hemoglobina. Hemoglobina este necesară pentru transportul oxigenului în corp și formarea eritrocitelor. Valoarea hemoglobinei trebuie să fie suficient de crescută pentru ca sângele să poată transporta oxigenul în corp și către organe în timpul și după donare.
După aceea veți fi controlat de către un medic. Vi se va măsură tensiunea, pulsul și temperatura corporală. Un medic va discuta cu dvs. pe tema chestionarului și vă va comunica dacă puteți fi sau nu donator de sânge.

Donarea
La o donare de sânge completă vi se vor extrage jumătate de litru de sânge. Acest lucru durează între 5 și 10 minute. La alte tipuri de donări (Plasma, trombocite) , anumite componente ale sângelui sunt separate printr-un aparat. Restul componentelor se întorc în corp. Acest lucru durează intre 30 și 90 minute. La toate tipurile de donare se va folosi material steril. O infectare pe această cale este exclusă.

După donare
După donare ar trebui să vă odihniți cel puțin jumătate de oră, să mâncați și să beți lichide. Ridicați-vă numai atunci când vă simțiți în stare. Restul zilei ar trebui să se desfășoare liniștit. Nu faceți activități care vă pot provoca probleme de circulație.